Wie zijn we

Geschiedenis van onze winkel

Op 9 februari 1984 kwamen 7 mensen bij elkaar om een zg. SOS-W-werkgroep (Stichting Ontwikkelings Samenwerking Wereldhandel) op te richten. De eerste jaren waren de ondernomen acties heel bescheiden. Kruidenier C. van Goeverden nam eerlijke levensmiddelen op in zijn assortiment, en zo nu en dan werd een tafelverkoop gehouden in kerken of bij evenementen.

Toen in 1986 de kruidenierswinkel gesloten moest worden, hield de verkoop van eerlijke producten niet op. Een aanhangwagentje werd omgebouwd tot marktkraam, en elke laatste zaterdag van de maand naar het plein voor de dorpskerk gereden. Vrijwilligers verkochten daar de eerlijke waar ondanks storm, regen, vrieskou of hitte. Iets meer comfort gaf daarna de opgeknapte tweedehands SRV-wagen. Vanaf dat moment was de SOS-W werkgroep elke zaterdag te vinden op haar vaste stek midden in het dorp.

De eerlijke handel groeide; ook landelijk. Het Max Havelaar-keurmerk was inmiddels geïntroduceerd en de bekendheid van eerlijke handel groeide. Op 25 januari 1990 werd de Sassemse werkgroep officieel omgezet in de Stichting Wereldwinkel Sassenheim.

10 jaar later kon een volgende stap genomen worden: een wereldwinkel op een uitstekende locatie midden in het dorp. In 2005 sloot wereldwinkel Sassenheim zich aan bij het moderniseringsproces dat de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVvW) had ingezet. De winkel kreeg de nieuwe uitstraling van een LVvW-winkel: oranje en paars, en werd feestelijk heropend. De ontwikkelingen stonden niet stil. In 2014 sloot wereldwinkel Sassenheim zich aan bij Stichting Wereldwinkels Nederland. Het pand aan de Kerklaan kreeg een toepasselijke eigentijdse uitstraling: frisse lichte tinten gecombineerd met donkerblauw. Op dit moment, ruim 30 jaar na de start, is het aantal vrijwilligers inmiddels aangegroeid tot ruim 35 personen, die hart hebben voor de doelstelling en samen heel veel werk verzetten.

Wim van VlietVoorzitter / PR
Wil van der GeerPenningmeester
Lucienne van Leeuwen Secretaris
Ellen FrijlinkPZ
Herma de GraafGrootverbruik
Denise LangeveldEtalering winkel
Joke KremerWinkelcoördinator/
Kerstpakketten
Trudy v.d. GeerFood/Kerstpakketten
Conny DekkerFacebook webshop
Jasper SierinkWebmaster

Wij zijn lid van een landelijke overkoepelende organisatie genaamd Wereldwinkels Nederland. De gemeente Teylingen, waar Sassenheim deel van uitmaakt, is een Fairtrade Gemeente