Wereldwinkel Sassenheim

It's easy to be fair!

De Wereldwinkel is een Fairtrade winkel!

Wat is fairtrade?

Fairtrade betekent eerlijke handel en richt zich op kansarme producenten in ontwikkelingslanden.
  • Een eerlijke prijs betalen voor producten die de producenten in ontwikkelingslanden de ruimte geeft om zich op eigen kracht te ontwikkelen.
  • Handel met respect voor mens en milieu, een langdurige handelsrelatie, ondersteuning bij productontwikkeling en transparantie van de handelsketen.
  • Een vorm van handel waarbij gezocht wordt naar gelijkwaardigheid en partnerschap door de hele handelsketen

Wat wil Fairtrade bereiken?

Fairtrade/eerlijke handel wil dat producenten in ontwikkelingslanden een kans krijgen op een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Niet door ontwikkelingshulp maar door fair met elkaar te handelen. Fairtrade maakt producenten en consumenten samen verantwoordelijk voor verbetering. Het is bij uitstek een ontwikkelingsmodel, dat armoede en achterstand wil omzetten in vooruitgang en ontwikkeling. Het leuke is: door fair te shoppen draag je bij aan een eerlijker wereld. Wie wil dat nou niet?

Geschiedenis

In de jaren zestig van de vorige eeuw vroegen ontwikkelingslanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markten. Ze kregen nul op het rekest. Dit leidde in Nederland tot de oprichting van wereldwinkels, om toch iets te doen.

In april 1969 opende de eerste wereldwinkel in Breukelen, provincie Utrecht, gerund door vrijwilligers. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producten van kansarme producenten in ontwikkelingslanden te vergroten, voorlichting te geven aan het publiek en acties te voeren. Dit idee sloeg aan en er kwamen steeds meer wereldwinkels.
De verkoop is in de loop der jaren steeds meer geprofessionaliseerd. Momenteel werken wereldwinkels met een winkelconcept zoals dat in de retail gebruikelijk is. Nog steeds uitsluitend met enthousiaste vrijwilligers en met hetzelfde doel. Wel is de nadruk steeds meer komen te liggen op verkoop ven Fairtrade producten en voorlichting.

Wereldwinkel Sassenheim

Wereldwinkel Sassenheim
Kerklaan 1
2171 GA Sassenheim

Openingstijden :

Maandag : 13:30 – 17:30

Dinsdag t/m vrijdag : 10:00 – 17:30

Zaterdag : 10:00 – 17:00

 

 

Inschrijven nieuwsbrief